3 Aralık 2011 Cumartesi

PREMATÜRE EBEVEYİNLERİ SAKIN UNUTMAYIN!!





Neyi mi? Bu testleri...

Prematüre doğmuş bir bebeğiniz varsa, doktorunuz tarafından size bir takım öğütler verilecektir. Hastaneden çıkarken değil de, bir kaç gün daha önce verseler, muhtemelen salim kafa ile not edecek, unutmayacaksınız ama hastaneden çıkma telaşı esnasında söylendiği için atlamanız olası. Aman dikkat, unutma lüksünüz olmadığını unutmayın!! Hepsini dikkatlice not edin, dahası dikkatlice takip edip sizi bu testi yaptırdınız mı diye sıkıştıracak bir doktor  bulun.

Hastane çıkışı; öncelikle size bitmemiş ilaçlarını teslim edecekler. Bunlar eğer bebeğin bir hastalığı yoksa, vitaminler ve besin desteklerinden oluşuyor. Biz bir kompleks vitamin ve bir D vitamini desteği ile çıktık şükürler olsun. Sonra size asla atlamamanız gereken testlerden, aşılardan bahsedecekler. Onlar muhtemelen bahsetmeycek ama bir de takviyeler var.
  • ROP tesi
  • BERA testi
  • Kalça Ultrasonu
  • Kafa Ultrasonu 
  • Synagis-RSV aşısı
ROP testi: Açılımı Retinopathy of Prematurity. Geri dnüşü olmayan bu göz rahatsızlığı erken teşhis ile tedavi edilebiliyor. İki kez gitmeniz gerekiyor. Biri erken evre taraması. İkincisi erken doğan bebeğinizin muhtemel doğum tarihine denk geliyor. Tedavi edilmediğinde körlük oluşuyor. Prematüre bebeklerde izleniyor. Asla ama asla atlanmaması gereken bir test. Prematüre doğmuş bir bebeği çocukluk evrelerinde de göz muayenesine götürmek gerekiyor. Biz İstanbul'da şimdilik bu işin en iyisi olduğu söylenen ve oldukça memnun kaldığımız, Fulya'daki İstanbul Retina merkezine gittik. Detaylı olarak bilgilendirildik. Testi yaparken sadece bebek içeri alınıyor. Anne babanın muhtemeldir ki dayanamayacağı bir manzara yaşanıyor. Bebekler çok ağlıyorlar. Bir kaç gün de gözlerinde kanlanma oluyor. Sonuç hemen aileye açıklanıyor. Merkezde dikkat edilmesi gereken  tek şey, orayı özellikle prematüre ve yoğun bakımdan henüz çıkmış bebeklerin ziyaret ettiğini unutan sağlık personeli. Kalabalığın içinde oturmanız bekleniyor. Şikayet ettiğimiz için bizi özel bir yere alsalar da örneğin; bir hemşire tepemizdeki klimayı rahatça çalıştırabiliyor Hatasını söylediğimizde ise çok kalabalık, terliyorlar falan diyebiliyor.

BERA (ABR) testi: Bera testi bir işitme testi. Hastanede yapılan işitme testi başarılı da olsa, Bera ısrarla isteniyor. Açılımı  Auditory Brainstem Respons. Bu testin zorluğu, test yapılırken bebeğin uyuyor olması gereği. Bunun için iki yol var. Biri bebeğin ilaçlarla uyutulması ki bunu asla tercih etmemelisiniz, diğeri de kendiliğinden derin uykuya dalması. Bir randevuda yaptıramayıp hastaneyi defalarca ziyaret edebilir, sinirlerinizi sınayabilirsiniz. Önerim, elinizde ise, randevunuzu bebeğinizin muhtemel bir acıkma saatinden biraz önceye almanız. Böylece bebeğinizi besleyerek uyutabilirsiniz. Biz bu testi evimize de yakın olduğu için Yeditepe'nin Bağdat polikliniğinde yaptırdık. Çok sabırlı ve anlayışlı bir teknisyen eşlik etti. Uykuya dalmak için randevu saatimizden itibaren 30 dakika oyalandık. Yaklaşık 10 dakika emzirdim. Sessiz ve karartılmış bir odaya alındık, çıt çıkarmadık. Teknisyen testi hazırladı. Ben onu yatağa değil yumuşak bir yastığa yatırarak kucağıma aldım. Biraz sarıldım. Oğlumuzun kafasının iki yanı ve alnına elektrotlar yerleştirildi. Yapışabilmesi için cildine bir çeşit peeling yapıldı ki bu çok üzücüydü. Sırayla iki kulağına da kulaklık benzeri şeyler takıldı. Can yakacak bir test değil BERA ama çok stresli. Kulaktan gönderilen sinyallerin sinir iletimi test ediliyor. Neyseki oğlumuz uyudu. Bir seferde işimizi hallettik. Sonuçlar 5 dakika içinde teslim edildi.

KALÇA & KAFA Ultrasonu: Kafa ultrasonu yoğun bakımda yapılmıştı yeniden istenmedi. Kalça için yine Yeditepe'ye gittik. Oldukça zordu çünkü rahat durmuyordu bizimki. Canını yakacak bir şey olmasa da, ultrason için kullanılan jelin soğukluğu sayesinde, odadan çıktığımızda herkesi bize baktıracak kadar çok ağladı. Sağ ve sol taraftan ayrı ayrı çekimler yapıldı. Sonuçlar 5 dakika içinde teslim edildi.


Synagis-RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) Aşısı: 32 haftadan küçük doğan bebeklere yapılan bir aşı. Develet bu konudaki protokolleri sürekli olarak güncelliyor. Bu yüzden güncel bilgi almakta fayda var. Kış ayları boyunca tekrarlanıyor. Her ay hemen hemen aynı günlerde yapılıyor. Oldukça pahalı bir aşı fakat hastaneden alınan rapor ile devlet tarafından karşılanıyor. Bu öyle kolayca randevusuz yapılan bir aşı değil. Genelde hastanede doğan tüm prematüre bebeklere aynı gün yapılıyor. O güne doktor randevusu alınıyor. Doktor muayene ediyor. Bebek tartılıyor. Çıplak tartılması önemli çünkü aşı kiloya göre hazırlanıyor. Doktor bir rapor yazıyor ve sonrasında bebeğin hastaneye yatışı yapılıyor. Aşı sıra ile yapılıyor. Bu arada siz de diğer anneler ile konuşma fırsatı buluyorsunuz. İlk aşı sonrası bir süre hastanede bekliyorsunuz. Yan etkisi yok deniyor(?). Biz de en azından aynı gün içerisinde bir şey görmedik. Fakat devamını yaptırıp yaptırmamak konusunda şüpheliyiz.


Demir Takviyesi :  Normalde 4. ay sonrası başlanan demir takviyesi prematüre bebeklere erken veriliyor. Aileler ve bazı doktorlar bunu kolayca atlıyor. Sağlık ocaklarının ise durumdan kesinlikle haberi yok. Hatta, aaa daha çok erken, diye söyleniyorlar. Prematüre bebeklerin demir depolarının yeterli olmadığı söyleniyor zira bebeklerin demir depoları hamileliğin son aylarında doluyor. Dolayısı ile bu bebeklerin desteğe ihtiyacı oluyor. Biz dört haftalıkken başladık. Kilosu X 2 damla devam ediyoruz.

Not: Prematüre bebeklerde aşılar, normal bebekler ile aynı zamanda yapılıyor. Yani yaş düzeltmesi yapılmıyor. Bebeğiniz 2000 gr'ın üzerinde ise, normal bir bebek ile aynı periyotta aşılanıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder